Én és a molekuláris diagnosztika- Vastagbélrák- Melanie története

AZ ÉN TÖRTÉNETEM- ebben a sorozatban olyan emberekkel ismerkedhet meg, akiknek segített a CARIS molekuláris diagnosztikai tumorprofilizálás, és sikerült azonosítani olyan célpontokat a daganatukban, amelyet ezután személyre szabott daganatterápiával tudtak támadni.

Elsőként Melanie története következik, aki történetünk kezdetekor egy ritka típusú vastagbélrákban szenved.

Az alábbi videóban Melanie meséli el, hogyan sikerült hatékony terápiát találnia a CARIS Molecular Intelligence molekuláris diagnosztikai tumorprofilizálásának segítségével.

Melanie története, 2015

-2002-ben diagnosztizáltak nálam 4. stádiumú vastagbélrákot– kezdi Melanie.

Melanie és férje

– Ekkor rezekciót hajtottak végre (=műtéti úton a daganat, és általában a körülötte levő ép szövet kimetszése), de később a tumor kiújult a petefészkekben- mondja Melanie férje. Kivették Melanie méhét, majd még több műtét és többféle kemoterápia következett. Melanie tüdő- és agyi sugárterápiát is kapott.
– Mindegyik kemoterápia csak rövid ideig használt. 2009-ben a kezelőorvosom azt mondta, nincs több ötlete, mert nincs már többféle gyógyszer, amit lehetne adni nekem- folytatja Melanie.– 2008-ban nem tudtam, mi lesz velem.

Dr. Erlich viszont reményt adott nekem.

Dr. Rodrigo Erlich 2009-ben találkozott Melanie-val

– Mikor 2009-ben kapcsolatba kerültünk Melanie-val, akkor már az összes standard terápiát kipróbálták nála– folytatja Dr. Rodrigo Erlich. Melanie már csak 40 kilót nyomott, és úgy nézett ki, nincs más hátra számára, csak a hospice ellátás. Vonakodtam is kissé, hogy még újabb és újabb szert adjunk neki- de ő annyira nem akart meghalni! Annyira erős volt mentálisan, hogy egyáltalán nem volt kész arra, hogy hospice ellátást kapjon. Mindenképpen reményt keresett.
– Dr. Erlich tumorprofilizálást javasolt– mondja Melanie férje. A tumorprofilizálás kimutatta, hogy Melanie ritka fajtájú vastagbéltumorban szenved, és talált néhány markert, amelyeket emlő- és veserákban figyeltek meg gyakrabban.

A Caris molekuláris diagnosztikai vizsgálata ritka markereket fedezett fel Melanie vastagbéldaganatában

Melanie olyan kezelési kombinációt kapott, amely a CARIS vizsgálat által feltárt egyik proteint támadja. Ami azt jelenti, hogy az összes terápia, amit az előző években kapott, hatástalan volt Melanie daganatára nézve.

 

A vastagbélrákok 15%-a HER2 pozitív (forrás: CARIS adatbázis)

A vastagbélrákok 11%-a HER2 pozitív (forrás: CARIS adatbázis)

– Nem gondoltam, hogy a kolorektális rákok 10%-a HER2pozitív. Ez sokkal több, mint amennyit én tudtam- mondja Dr. Erlich.
– Ezzel az új gyógyszerrel, amely célzottan az én daganatomra hat, már tervezhetem a jövőmet. Például elterveztehetek egy utazást – mondja Melanie.

Melanie a CARIS által javasolt terápiát kapta

Melanie a CARIS által javasolt terápiát kapja 2009 óta

– Minden napot örömként élünk meg– folytatja Melanie férje. Élvezzük az együtt töltött időt, viccelődünk. Az én dolgom, hogy Melanie boldog legyen, és naponta legalább egyszer megnevettessem őt.


Az életminőségem nagymértékben javult. Jól vagyok.- fejezi be történetét Melanie.
FIGYELEM!
Az eredmények páciensről páciensre változhatnak. Az egyéni eredmények különbözhetnek. Tumorprofilizálással kapcsolatban mindig kérdezze kezelőorvosát!

CARIS molekuláris diagnosztika

 

FORRÁS:

CARIS LIFE SCIENCES hivatalos Youtube csatorna

Ha Ön páciensként olvassa ezt a bejegyzést, és többet szeretne megtudni a molekuláris diagnosztikáról, KATTINTSON IDE.

Ha Ön orvosként olvassa ezt a bejegyzést, és többet szeretne megtudni a molekuláris diagnosztikáról, KATTINTSON IDE.

*************************************

Köszönjük, hogy  bennünket olvas rákmegelőzés, rákdiagnosztika és rákgyógyítás témában. Ez azt jelenti, hogy Ön megbízható, orvosi forrásból tájékozódik.

Comments are closed.