A máj rosszindulatú daganatai: Cholangiocellularis carcinoma (CCC)

A máj rosszindulatú daganatai: Cholangiocellularis carcinoma (CCC)

Májdaganat néven a köznyelvben azokat a daganatokat értjük, amelyek a májban keletkeznek. A májnak lehetnek rosszindulatú és jóindulatú daganatai is. Ebben a bejegyzésben a máj rosszindulatú daganatairól lesz szó, és részletesen az egyik típusáról, a CCC-ről, azaz a Cholangiocellularis carcinomáról, más néven Cholangiocarcinomáról. Ezt a rosszindulatú daganatot a köznyelvben “epeúti rák”- nak nevezik.

A máj rosszindulatú daganata-CCC
A máj rosszindulatú daganata-CCC

A többi rosszindulatú májdaganatot (HCC, ritka májdaganatok, májáttétek) külön cikkben tárgyaljuk.

Ha bővebben szeretnél olvasni a HCC -ről (Hepatocellularis carcinoma, májrák), akkor KATTINTS IDE.

A következő kérdéseire kap választ ebből a cikkből:

 • A máj rosszindulatú daganatainak felosztása orvosi szempontból

 • A máj rosszindulatú daganatai: a Cholangiocelluláris carcinoma (CCC)

 • A CCC gyakorisága, rizikófaktorai, tünetei, diagnózisa, kezelése, túlélési mutatói, és szűrése.

A máj rosszindulatú daganatai: orvosi szempontból megkülönböztetünk:

 • elsődlegesen a máj sejtjeiből kiinduló daganatokat. Illetve ide tartoznak az epeutakból kiinduló daganatok is, mert azok egy része is a májban “kezdődik”. Ezek a májdaganatok a következők: Hepatocelluláris carcinoma (HCC), Cholangiocellularis carcinoma vagy Cholangiocarcinoma (CCC), Angiosarcoma és egyéb ritka daganatok.
 • valamint máj- áttáteket, amelyeket különböző más ráktípusok “adnak” a májba. Ezek a ráktípusok, amelyek a májba metasztatizálnak, lehetnek például a következők: vastagbélrák, végbélrák, mellrák, hasnyálmirigyrák, stb. Az áttétek tovább terjedhetnek a májon belül, és folyamatosan nőnek, pusztítva ezzel az egészséges májállományt, így mindenképpen törekedni kell az orvosoknak az áttétek kiirtására, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a méretnövekedésük megakadályozására.

A máj leggyakoribb rosszindulatú daganata: CHOLANGIOCELLULÁRIS CARCINOMA (CCC) vagy más néven CHOLANGIOCARCINOMA (CC)

A köznyelv ezt a rosszindulatú daganatot nevez epeúti ráknak.

A CCC a rosszindulatú emésztőrendszeri daganatok 5-10%-át alkotja. Az epeutakból  indul ki. 60-70 éves kor felett gyakoribb az előfordulása. Magyarországon is egyre növekszik az esetszám, minden évben több CCC-t diagnosztizálnak.

Az epeúti rák rizikófaktorai közé tartoznak a következők:

 • hosszú időn át tartó, krónikus epeúti gyulladás
 • tartósan fennálló epekövesség
 • egyes parazitafertőzések (ezek inkább a Távol- Keleten jellemzőek)
 • genetikai eltérések, például cisztás epeúti betegségek
 • de sajnos mindenféle rizikófaktor nélkül is megjelenhet az epeúti rák, teljesen ép májban és ép epeutakban is, akár fiatal betegekben is.

A CCC tüneteiről IDE KATTINTVA olvashat részletesen, a “Májdaganat tünetei” című cikkemben.

A CCC  diagnózisa kórházban történik, labor- és képalkotó vizsgálatokkal. (Röntgen, Ultrahang, CT, MR, epeúti festés, stb).

A CCC ( epeúti rák) kezelése

A CCC kezelése elsősorban sebészi, tehát ki kell műteni a rosszindulatú daganatot. Ez sajnos az esetek nagyon kis részében lehetséges csak. Ezen kívül a CCC-s páciens többféle terápiát kaphat:

 • gyógyszeres terápia (kemoterápia, biológiai terápia, célzott terápia). Általános kemoterápia nem szokott használni CCC esetében, tehát nem javítja a túlélést. Személyre szabott rákterápia során a páciens olyan hatóanyagot kap, amely az ő tumortípusában hatékony lehet. A személyre szabott terápia megtalálásához segítséget nyújthat a molekuláris diagnosztika. Magyarországon többféle molekuláris diagnosztikai cég szolgáltatása elérhető, ilyen például a Datar Cancer Genetics, akik az egyik legszélesebb körű vizsgálati panelt biztosítják a hozzájuk forduló pácienseknek világszerte.  A Datar Cancer Genetics szolgáltatásai magánúton hozzáférhetőek Magyarországon, erről részletesebben olvashat IDE KATTINTVA, vagy az alábbi cikkre.

Precíziós medicina: Hogyan segíthet Önnek a precíziós medicina?

 • sugárkezelés
 • a daganat roncsolása éren keresztül különböző hatóanyagokkal, például etanollal vagy radioaktív hatóanyaggal.
 • Radiokatív roncsoló terápiát is lehetséges alkalmazni epeúti rákban, ez a kezelésmód Magyarországon is elérhető. Az eljárás neve RADIOEMBOLIZÁCIÓ, és a terápia neve  SirSpheres™.  A cég pedig, aki gyártja a hatóanyagot  (Yttrium-izotóp tartalmú mikrogömböket), a SIRTEX. Eme cikk írásának időpontjában (2022 január) a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Diagnosztikai tanszékén végeznek epeúti-rák- terápiát SirSpheres mikrogömbökkel. A SirSpheres™ terápiáról bővebben olvashat IDE KATTINTVA (hamarosan). A terápia eredményeként a tumor mérete csökkenhet, így  amely javíthatja a páciens túlélési esélyeit.

Az első SirSpheres™ beavatkozásról Magyarországon, amely a Semmelweis Egyetemen történt,  bővebben is olvashat, az alábbi cikkre kattintva:

Az egyetemen végezték az első radioembolizációs daganatterápiát Magyarországon

A CCC kórlefolyása és kórjóslata, túlélési esélyei

A CCC az egyik legalattomosabban növekvő daganat, sokszor az az egyetlen tünete, hogy a beteg egyik napról a másikra besárgul, és ekkor derül ki az előrehaladott epeúti rák. Ezért fontos, hogy Ön a lehető leghamarabb megkapja az Ön betegségével kapcsolatos információkat és a lehető legjobb terápiát a gyógyulása érdekében.

 • Sajnos a CCC-s betegek általában nem élnek 6 hónapon túl. 5 éven túl a betegek 4-5%-a él még, ez alól akkor lehet kivétel, ha a tumort radikálisan sikerül kivenni vagy roncsolni. Ekkor a 4-5% helyett 20-50 %-a is életben van még a betegeknek 5 év után.
 • Jó májműködés esetében éveket is élhet még a páciens, ha megfelelő és gyors (!) kezelést kap. Az éren keresztüli roncsolással a tumor mérete megkisebbíthető, és így kioperálhatóvá válhat, ami a túlélés legfontosabb eleme.

Mint minden daganat túlélési esélye, legfontosabb, hogy Ön minél hamarabb megtalálja az Ön számára megfelelő kezelőorvost. Az idő nagyon sokat számít bármilyen daganat esetében, számos diagnosztikai és terápiás lehetőség már magánúton is a páciensek rendelkezésére áll Magyarországon. A lehetőségekről Önnek kell tájékozódnia, erre számos weboldal az Ön rendelkezésére áll az interneten.

Ne féljen kérdezni, tájékozódni, akár több forrásból is. Nyugodtan felkereshet más orvost is, kérhet más forrásból is véleményt, például ha úgy érzi, kevés idő jut Önre rendelés alatt, vagy nem tájékoztatják megfelelően.

Molekuláris diagnosztikai vizsgálatokról, amelyek segíthetnek személyre szabott terápiát találni az Ön számára, IDE KATTINTVA tájékozódhat. Ez egy gyűjtőoldal, folyamatosan frissül, számos cikkben kaphat kérdéseire választ, hogyan segíthet Önnek a molekuláris diagnosztika rákbetegség esetén, és hogyan juthat molekuláris diagnosztikai szolgáltatásokhoz ma Magyarországon.

Az epeúti rák vérből is kimutatható, egy világon egyedülálló laboratóriumi vizsgálattal, amely már Magyarországon is elérhető. Erről IDE KATTINTVA olvashat bővebben.