A máj rosszindulatú daganatai: Ritka májdaganatok

A máj rosszindulatú daganatai: Ritka májdaganatok, amelyek rosszindulatúak

Májdaganat néven a köznyelvben azokat a daganatokat értjük, amelyek a májban keletkeznek. A májnak lehetnek rosszindulatú és jóindulatú daganatai is. Ebben a bejegyzésben a máj rosszindulatú daganatairól lesz szó, részletesen pedig a ritkán előforduló rosszindulatú májdaganatokról. Ezeknek többféle szövettani formája van, például angiosarcoma, hemangioendothelioma, és lymphoma is előfordulhat a májban. Szerencsére ezek ritkák, de tudni kell arról, hogy léteznek, és vannak kezelési lehetőégeik.

Rosszindulatú májdaganatok, ritka májdaganatok

A többi, gyakori rosszindulatú májdaganatot (HCC, CCC, májáttétek) külön cikkben tárgyaljuk.

Ha bővebben szeretne olvasni a HCC -ről (Hepatocellularis carcinoma, májrák), akkor KATTINTSON IDE.

Ha bővebben szeretne olvasni a CCC -ről (Cholangiocellularis carcinoma, epeúti rák), akkor KATTINTSON IDE.

A következő kérdéseire kap választ ebből a cikkből:

 • A máj rosszindulatú daganatainak felosztása orvosi szempontból

 • A máj rosszindulatú daganatai: Ritka (azaz ritkán előforduló) rosszindulatú májdaganatok

 • A ritkán előforduló májdaganatok gyakorisága, rizikófaktorai, tünetei, diagnózisa, kezelése, túlélési mutatói, és szűrése.

A máj rosszindulatú daganatai: orvosi szempontból megkülönböztetünk:

 • elsődlegesen a máj sejtjeiből kiinduló daganatokat. Illetve ide tartoznak az epeutakból kiinduló daganatok is, mert azok egy része is a májban “kezdődik”. Ezek a májdaganatok a következők: Hepatocelluláris carcinoma (HCC), Cholangiocellularis carcinoma vagy Cholangiocarcinoma (CCC), Angiosarcoma és egyéb ritka daganatok.
 • valamint máj- áttáteket, amelyeket különböző más ráktípusok “adnak” a májba. Ezek a ráktípusok, amelyek a májba metasztatizálnak, lehetnek például a következők: vastagbélrák, végbélrák, mellrák, hasnyálmirigyrák, stb. Az áttétek tovább terjedhetnek a májon belül, és folyamatosan nőnek, pusztítva ezzel az egészséges májállományt, így mindenképpen törekedni kell az orvosoknak az áttétek kiirtására, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a méretnövekedésük megakadályozására.

A máj néhány ritka rosszindulatú daganata közé tartoznak a következők:

 • angiosarcoma,
 • hemangioendothelioma,
 • és lymphoma (limfóma)

A ritka májdaganatok rizikófaktorai lehetnek:

 • különböző vegyi anyagokkal való, gyakori érintkezés az élet folyamán, például vinyl- klorid, arzén
 • HIV- fertőzés ( a máj- limfóma esetében)
 • de sajnos mindenféle rizikófaktor nélkül is megjelenhetnek rosszindulatú májdaganatok, teljesen ép májban és ép epeutakban is, akár fiatal betegekben is.

A rosszindulatú májrák tüneteiről IDE KATTINTVA olvashat részletesen, a “Májdaganat tünetei” című cikkemben.

A ritkán előforduló rosszindulatú májdaganatok diagnózisa kórházban történik, labor- és képalkotó vizsgálatokkal. (Röntgen, Ultrahang, CT, MR, epeúti festés, stb).

A ritkán előforduló rosszindulatú májdaganatok kezelése

A ritka májdaganatok kezelése is elsősorban sebészi, tehát ki kell műteni a rosszindulatú daganatot. Ez sajnos az esetek nagyon kis részében lehetséges csak. Ezen kívül a ezek a páciensek többféle terápiát is kaphatnak:

 • gyógyszeres terápia (kemoterápia, biológiai terápia, célzott terápia). Általános kemoterápia nem szokott használni sajnos a rika májdaganatok esetében, tehát nem javítja a túlélést. Személyre szabott rákterápia során a páciens olyan hatóanyagot kap, amely az ő tumortípusában hatékony lehet. A személyre szabott terápia megtalálásához segítséget nyújthat a molekuláris diagnosztika. Magyarországon többféle molekuláris diagnosztikai cég szolgáltatása elérhető, ilyen például a Datar Cancer Genetics, akik az egyik legszélesebb körű vizsgálati panelt biztosítják a hozzájuk forduló pácienseknek világszerte.  A Datar Cancer Genetics szolgáltatásai magánúton hozzáférhetőek Magyarországon, erről részletesebben olvashat IDE KATTINTVA, vagy az alábbi cikkre.

Precíziós medicina: Hogyan segíthet Önnek a precíziós medicina?

 

 • a daganat roncsolása éren keresztül különböző hatóanyagokkal, például etanollal vagy radioaktív hatóanyaggal.
 • Radiokatív roncsoló terápiát is lehetséges alkalmazni májrákban, ez a kezelésmód Magyarországon is elérhető. Az eljárás neve RADIOEMBOLIZÁCIÓ, és a terápia neve  SirSpheres™.  A cég pedig, aki gyártja a hatóanyagot  (Yttrium-izotóp tartalmú mikrogömböket), a SIRTEX. Eme cikk írásának időpontjában (2022 január) a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Diagnosztikai tanszékén végeznek epeúti-rák- terápiát SirSpheres mikrogömbökkel. A SirSpheres™ terápiáról bővebben olvashat IDE KATTINTVA (hamarosan). A terápia eredményeként a tumor mérete csökkenhet, így  amely javíthatja a páciens túlélési esélyeit.

Az első SirSpheres™ beavatkozásról Magyarországon, amely a Semmelweis Egyetemen történt,  bővebben is olvashat, az alábbi cikkre kattintva:

Az egyetemen végezték az első radioembolizációs daganatterápiát Magyarországon

A ritka rosszindulatú májdaganatok kórlefolyása és kórjóslata, túlélési esélyei

A ritka rosszindulatú májdaganatok túlélési esélyei a skála két széle között mozognak:

 • van, amelyik nagyon rossz prognózisú,
 • más esetben a páciens hosszú évekig túlélhet, extrém esetben akár kezelés nélkül is. (Forrás: Onkológia Tankönyv, Kásler Miklós szerk.)

Fontos, hogy Ön a lehető leghamarabb megkapja az Ön betegségével kapcsolatos információkat és a lehető legjobb terápiát a gyógyulása érdekében.

Mint minden daganat túlélési esélye, legfontosabb, hogy Ön minél hamarabb megtalálja az Ön számára megfelelő kezelőorvost. Az idő nagyon sokat számít bármilyen daganat esetében, számos diagnosztikai és terápiás lehetőség már magánúton is a páciensek rendelkezésére áll Magyarországon. A lehetőségekről Önnek kell tájékozódnia, erre számos weboldal az Ön rendelkezésére áll az interneten.

Ne féljen kérdezni, tájékozódni, akár több forrásból is. Nyugodtan felkereshet más orvost is, kérhet más forrásból is véleményt, például ha úgy érzi, kevés idő jut Önre rendelés alatt, vagy nem tájékoztatják megfelelően.

Molekuláris diagnosztikai vizsgálatokról, amelyek segíthetnek személyre szabott terápiát találni az Ön számára, IDE KATTINTVA tájékozódhat. Ez egy gyűjtőoldal, folyamatosan frissül, számos cikkben kaphat kérdéseire választ, hogyan segíthet Önnek a molekuláris diagnosztika rákbetegség esetén, és hogyan juthat molekuláris diagnosztikai szolgáltatásokhoz ma Magyarországon.

A rosszindulatú májrák vérből is kimutatható, egy világon egyedülálló laboratóriumi vizsgálattal, amely már Magyarországon is elérhető. Erről IDE KATTINTVA olvashat bővebben.