A hasnyálmirigyrák tünetei

A hasnyálmirigyrák tünetei

Ebben a bejegyzésben a hasnyálmirigyrák tüneteiről olvashat. A hasnyálmirigyrák alattomosan kialakuló betegség, sajnos legtöbbször már túl későn kerül felismerésre. Ismerje meg a hasnyálmirigyrák jellemző tüneteit, hogy idejében felismerje ezt a betegséget.

hasnyálmirigyrák tünetei
A hasnyálmirigyrák tünetei

 

A hasnyálmirigyrák gyakori tünetei a következők lehetnek:

 • fájdalom a jobb vagy a bal bordaív alatt, illetve a gyomor tájékán középen. A fájdalom helye a hasnyálmirigyrák helyétől függ. A fájdalom általában étkezés után fokozódik, és balra hátrafelé sugárzik.
 • megváltozott széklet: nagy mennyiségű, fehéres, zsíros széklet, amely olyan, mint a kenőcs. Ez inkább előrehaladottabb stádiumban jelentkezik, korai stádiumban székrekedés is jellemző lehet ehelyett.
 • teltségérzés, haspuffadás, különösen erősen jelentkezhet ez haspuffasztó ételek fogyasztása után
 • émelygés, hányinger, hányás, gyakori csuklás
 • hasi diszkomfort- érzés- ez azt jelenti, hogy kellemetlen, nehezen meghatározható „kényelmetlen”, „rossz” érzés jelentkezik hastájékon
hasnyálmirigyrák tünetei
A hasnyálmirigyrák tünetei közé tartozhat az étkezés után jelentkező hasi fájdalom

A hasnyálmirigyrák ijesztő tünetei lehetnek a következőek:

 •  nagyon nagymértékű fogyás nagyon rövid idő alatt. Mivel ez elég ijesztő tünet, ezek a páciensek gyorsan elmennek orvoshoz, így derül ki az, hogy a hirtelen, nagymértékű fogyás hátterében hasnyálmirigyrák állhat.
 • állandó szomjúság, ennek ellenére fogyás, és nagy mennyiségű vizelet ürítése naponta: ez a hasnyálmirigyrák szövődményeként fellépő cukorbetegség tünetegyüttese.
 • hidegrázás, magas láz, sötét színű vizelet, sárgaság, bőrviszketés: ezek is a hasnyálmirigyrák szövődményeként fellépő gyulladás és epeút- elzáródás tünetei
 • éjszakai fájdalom a hasban, ami a hátba sugárzik, övszerűen: ez azért van, mert a daganat nyomja a gerincvelő idegdúcait, és ez fekve a legerősebb.

Ezek tehát olyan tünetei a hasnyálmirigyráknak, amikor nem is gondolunk rákra, hanem más okból megy a beteg orvoshoz, és különböző vizsgálatok elvégzése után derül ki, hogy a tüneteket a hasnyálmirigyrák, annak szövődményei, vagy annak áttétei okozzák.

Az áttétes hasnyálmirigyrák tünetei

 • Fáradtság, levertség, erőtlenség, a betegek nagyon lefogynak minden ok nélkül rövid idő alatt
 • áttétek tünetei: a hasnyálmirigyrák gyakran a májba ad áttéteket, amelyek tünetei között lehetnek a következők: sárgaság, hasi fájdalom, hányinger, hányás, májmegnagyobbodás.

Ha ezeket az utóbbi tüneteket észleljük bármilyen betegnél, bennünk, orvosokban mindenképpen fel kell merüljön a rosszindulatú daganat gyanúja, és ki kell vizsgálnunk a pácienst.

Fontos, hogy a fent említett tünetek nem kizárólagosan a hasnyálmirigyrákra jellemzőek, más betegségek is okozhatják, és nem mind rosszindulatú. Ha bármelyik tünetet észleli magán, forduljon minél hamarabb orvoshoz!

HASNYÁLMIRIGYRÁK KIMUTATÁSA VÉRBŐL

A hasnyálmirigyrák vérből is kimutatható egy forradalmian új vizsgálat segítségével. IDE KATTITSON bővebb információkért. (hamarosan)

Orvosszakmai források

 • Egyetemi tanulmányaim, jegyzeteim
 • Kasler Miklós szerk: Az onkológia alapjai, Egyetemi tankönyv, Medicina Kiadó, 2. kiadás, 2018