A félelmetes (?) kolonoszkópia: 13 tudnivaló, hogy ne féljen tőle!

Tudta Ön, hogy sokan el sem mennek a lefoglalt kolonoszkópia időpontra, annyira félnek tőle? A kolonoszkópiáról mindenkinek az jut eszébe, hogy brrrrrr…az  annyira ciki… és fájdalmas…. és biztosan nincs akkora baj, hogy muszáj legyen megcsinálni.

Pedig a kolonoszkópia, latinul colonoscopia egy életmentő vizsgálat lehet. Ráadásul bódításban, vagy akár (inkább magánúton) altatásban is kérhető már! Tehát félelemre igazából semmi ok. Az alábbi bejegyzésben 13 fontos tudnivalót összegeztünk, hogy ne féljen a kolonoszkópiától.

1. Mi az a kolonoszkópia, vagy latin nevén colonoscopia?

A kolonoszkópia nem más, mint a  vastagbéltükrözés. Ez egy orvosi diagnosztikai vizsgálat, amely segítségével az orvosok beleláthatnak a végbélbe, a vastagbélbe, és a vékonybél vastagbéllel határos részébe is. A vizsgálat során megvizsgálják a bélfalat, és szövetmintát is vehetnek.

Ez a rövid videó  összefoglalja a kolonoszkópia lényegét. Bár angolul van, érdemes rászánni az időt a végignézésére.

 

2. Mikor javasolhat Önnek kolonoszkópiát a kezelőorvosa?

A kolonoszkópiát például a következő panaszok kivizsgálásakor lehet elvégezni:

 • hasi fájdalom, végbélfájdalom esetén, ha nincs pontos diagnózis
 • fekélyek, gyulladás gyanúja esetén
 • vérzés (vér megjelenése a székletben): a vérzés forrásának megtalálása, diagnózis felállítása, a vérzés forrásának kezelése
 • megváltozott székelési szokások kivizsgálása, az ok megkeresése
 • hasmenés, vagy éppen ellenkezőleg, székrekedés kivizsgálása
 • polypok keresése és eltávolítása
 • daganatok keresése
 • pozitív székletvér- vizsgálat esetén a vérzés forrásának megkeresése, és azonosítására

A kolonoszkóp az az eszköz, amellyel a kolonoszkópiát végzik. A kolonoszkóp egy vékony, flexibilis     (hajlékony ) cső, amely végén egy fényforrás és egy pici kamera található, benne pedig különböző úgynevezett munkacsatornák vannak.

3. Mi történik a kolonoszkópia előtt?

A kolonoszkópia javaslása előtt a kezelőorvosa elbeszélget Önnel:  részletesen kikérdezi a panaszait, előző betegségeit, kezeléseit, megkérdezi volt- e műtéte, szed- e valamilyen gyógyszert, van- e valamilyen gyógyszerérzékenysége.

Készülhet laborvizsgálat és EKG is, főleg, ha altatásban szeretné elvégeztetni a kolonoszkópiát.

Vastagbéltükrözés előtt kérdezze gasztroenterológusát!
Kolonoszkópia előtt kérdezze gasztroenterológusát!

Bátran kérdezzen a kolonoszkópiával kapcsolatban, az orvosnak és az asszisztensnek válaszolnia kell (illik) az Ön összes kérdésre. Rossz kérdés nincs!!! Sokkal rosszabb, ha Ön bizonytalanságban marad, mert nem mer vagy szégyell valamit megkérdezni. Ne tegye, legyen bátor! A kolonoszkópiát végző orvos és asszisztens kismillió ilyen beteget látott már (meg még ilyenebbeket), higgye el, semmin nem fognak meglepődni 🙂

4. A kolonoszkópia előtti diéta- mit lehet enni és inni?

A kolonoszkópia előtt nagyon fontos a bél alapos kitisztítása, mert ha nem tiszta, akkor nem lesz értékelhető az eredmény, és ekkor akár a vizsgálat megismétlését is kérheti a kezelőorvos, valamint emiatt Ön később juthat megfelelő terápiához a csúszás miatt. Érdemes hát betartani a kolonoszkópia előtti béltisztításra vonatkozó orvosi utasításokat.

A szakirodalom  szerint amúgy is személyre szabott előkészítést kell javasolni, hiszen teljesen más előkészítést igényel egy panaszmentes járóbeteg, mint például egy cukorbeteg, vagy egy várandós kismama, vagy egy leromlott állapotú, kórházban fekvő, vérző beteg.

A kolonoszkópia előtt rostszegény diétát kell kezdeni.

24 órával a vastagbéltükrözés előtt már csak folyadékot fogyaszthat
24 órával a kolonoszkópia előtt már csak folyadékot fogyaszthat

24 órával a vizsgálat előtt már nem lehet enni, és hashajtót is kell bevenni. A kolonoszkópia előtti diétáról, arról, hogy mit lehet enni kolonoszkópia előtt, és a kolonoszkópia előtti hashajtóról kérdezze meg a gasztroenterológust, aki vizsgálni fogja Önt.

Ő fogja pontosan elmondani, milyen diétát kell követni, mit lehet enni és inni colonoscopia  előtt, valamint milyen hashajtót és mikor kell pontosan bevennie.

Jegyezze meg és tartsa is be az utasításokat.

5. A kolonoszkópia menete

A kolonoszkópot a végbélnyíláson keresztül vezetik be a vastagbélbe, és óvatosan végigvezetik az egész vastagbélen, egészen addig, ahol a vékonybél beszájadzik a vastagbélbe. Ekkor kezdődik az érdemi rész: az orvos szépen lassan elkezdi kihúzni az eszközt, és a vastagbél szakaszait szépen sorban a kolonoszkóppal átnézi. Egyes esetekben a vékonybélbe is átvezetik a visszahúzás előtt, és a vékonybél azon szakaszát is megvizsgálják, amelyet „terminalis ileum”-nak neveznek.

A vastagbél különböző szakaszai mind megvizsgálhatóak vastagbéltükrözéssel
A vastagbél különböző szakaszai mind megvizsgálhatóak kolonoszkópiával

A vizsgálat kezdetekor Ön az oldalán fekszik. Mivel a kolonoszkóp hajlékony, nem okoz gondot a vastagbél görbületein átvezetni. Esetleg a vizsgáló orvos arra kérheti Önt a vizsgálat közben, hogy kicsit változtasson a pozícióján, feküdjön a hátára például, hogy még jobban és könnyebben hozzáférhessen a vizsgált területhez.

A kolonoszkóp végén lévő kamera valós idejű képet közvetít egy monitorra a vizsgálat közben, ami azt jelenti, hogy a monitoron a vizsgáló orvos azt látja, amit éppen akkor a kamera lát a vastagbélben, így pontos képet kap a páciensről. A vizsgálatot videóra is lehet rögzíteni, illetve fotók is készülhetnek közben.

A kolonoszkóp végén a vizsgálatot egy fényforrás segíti (enélkül elég sötét van benn ugyebár…), valamint más munkacsatornákon folyadékot is lehet bespriccelni, és levegőt is lehet befújni. Van még egy csatorna, amely műszer bevezetésére szolgál. Hogyha vastagbélpolipot találnak, a speciális fogó- és vágó műszerrel el tudják távolítnai, illetve a gyanús elváltozásokból szövettani mintát vesznek. A mintavételt biopsziának nevezzük. A szövettani vizsgálat során például a rosszindulatú vastagbéldaganat (vastagbélrák) jeleit keresik.

A vastagbélpolipok általában nem rosszindulatúak, viszont el tudnak fajulni rosszindulatúan- ezért kell/lehet távolítani őket. A polipokban nincsenek idegek, ezért Ön nem fog fájdalmat érezni az eltávolításuk közben.

A vastagbéltükrözés végén az orvos óvatosan kihúzza az eszközt, és kész is a vizsgálat.

6. Hol történik a kolonoszkópia?

A kolonoszkópia mindig kórházi körülmények között történik, gasztroenterológus szakorvos végzi. Magyarországon elérhető az állami ellátás keretein belül, és magánkórházakban is, bár az állami ellátás korlátozott.

Előtte mindenképpen tájékozódjon a gasztroenterológusnál, mert lehet kérni bódítást, illetve létezik kolonoszkópia rövid altatásban is- ez utóbbi intézménytől függ, de az biztos, hogy több magánintézményben is elérhető.

7. Fájdalmas –e a kolonoszkópia?

Mindenkinek más a fájdalomküszöbe. Néhányan panaszkodnak fájdalomra, a többség inkább azt mondja, maximum kellemetlen, feszülő érzés, és messze nem kibírhatatlan vizsgálat. A vizsgálat közben az orvos levegőtt juttathat a vastagbélbe, hogy még jobban láthatóvá váljon a terület. Ez kellemetlen érzés lehet, puffadó érzéshez hasonlíthat.
Mindenképpen informálódjon kezelőorvosától, hiszen lehet kérni bódítást, és létezik kolonoszkópia altatásban is.

8. Kolonoszkópia altatásban

Bár az egyéni fájdalomküszöb emberenként változik, jó hír, hogy az altatásban végzett kolonoszkópia tényleg fájdalommentes, hiszen Ön alszik a vizsgálat közben.

9. Kolonoszkópia bódításban

A bódításban végzett kolonoszkópia előtt Ön fájdalomcsillapító- görcsoldó- bódító hatású injekciót kap, így csökkentve a vizsgálat kellemetlenségeit. Ilyenkor a páciensek nem alszanak el, de a bódítás miatt sokszor nem is emlékeznek a vizsgálatra, és semmilyen kellemetlen élményük nem marad.

10. A kolonoszkópia után

A bódításban végzett kolonoszkópia után Önt egy megfigyelő helyiségbe helyezik, addig, amíg az alkamazott bódító szerek hatása elmúlik. Mivel ilyen szerek használata után nem vezethet autót, kérje meg az egyik családtagját vagy barátját, hogy vigye haza Önt. A nap további részében pihenjen, semmi mást ne tervezzen az elkövetkezendő 24 órában- a világot majd megváltja valaki más 🙂
Ha altatásban történt a kolonoszkópia, szintén megfigyelik Önt, és teljesen éber állapotban fogják csak hazabocsátani.
A vizsgálat után, még hazabocsátása előtt ismerteti Önnel a vizsgálatot végző orvos a kolonoszkópia eredményét. A szövettanra további 1-2 hetet kell várnia.

11. A kolonoszkópia utáni hasi fájdalom

Vastagbéltükrözés után lehet kissé kényelmetlen puffadó vagy görcsös hasi fájdalom érzése, de ez gyorsan elmúlik.

12. A kolonoszkópia szövődményei

A kolonoszkópia általában biztonságos folyamat, és ritkán jár szövődményekkel. Az Ön orvosa el fogja mondani, mire kell figyelnie a vizsgálat után. Ha polipokat távolítottak el, akkor előfordulhat vér a székletben egy pár napig a beavatkozás után.

Abban az esetben, ha

 • súlyos hasi fájdalmai jelentkeznek,
 • vagy belázasodik, szédül,
 • vagy nagyobb mennyiségű vér ürül a végbelén keresztül, azonnal hívja a kezelőorvosát.

Súlyos szövődmény, például a bél perforációja nagyon ritkán fordul elő, péládul súlyosan gyulladt bélfal esetén nagyobb az esélye ennek.
Mindig kérdezze a kezelőorvosát, bármilyen kérdése merül fel a kolonoszkópiával kapcsolatban! Ne feledje, ez nem a szégyenlősködés ideje. Legyen tájékozott, ami önnek „ciki”, az egy orvosnak természetes.

13. Kolonoszkópia árak

A kolonoszkópia elérhető a társadalombiztosítás által finanszírozott formában, azaz térítésmentesen is.

Az országban számos helyen végeznek kolonoszkópát magánellátás keretein belül is. Budapesten és vidéken is elérhetőek gasztroenterológiai centrumok a nagyobb városokban.

Magánklinikától függően többfajta költséggel kell Önnek számolnia. Keressen az interneten információkat, a legtöbb magánklinika weboldalán részletesen feltüntetik az árakat is.
Ha magánklinikát választ, mindig informálódjuon, mert különbözőek a csomagok, és többféle díj adódhat össze. Például fizetnie kellhet:

 • az első konzultációért,
 • plusz a kolonoszkópiáért,
 • plusz a bódításért/altatásért ( az altatás drágább, hiszen 2 plusz fő személyzetet követek: az altatóorvost – más néven az aneszteziológust- és az aneszteziológus asszisztensét.)
 • Készüljön fel arra, hogy az aneszteziológiai konzultáció sem mindig díjmentes- azaz annak a megállapítása, el lehet- e altatni Önt.
 • kérhetnek külön díjat a polipok eltávolításáért, a szövettanért,
 • valamint a kolonoszkópia előkészítésért is.

A következő árak a különböző magánklinikák kínálatából származnak, a 2017. április végi- május elejei árakat tükrözik. Kizárólag tájékoztató jelleggel írjuk ide őket- az aktuális árakért mindig a kiválasztott magánklinikától érdeklődjön, hiszen az árak változhatnak.

 • kolonoszkópia: 24 000 Ft- 60 000 Ft
 • bódítás: 9000-10000 Ft
 • altatás díja: 20 000-50 000 Ft. (pluszmínusz a konzultáció, van ahol benne van az altatás árában, van ahol nincs).
 • Polipeltávolítás: 10-15 000 Ft, több polipnál több lehet a költség, akár 40 000 Ft-ig is felmehet.
 • Előkészítés költsége (van, ahol benne van a vizsgálatban): 4000-9000 Ft
 • Szövettani vizsgálat 10-20 000 Ft

Egyéb költségekről is kérdezze meg a kezelőorvosát, ha magánklinikát választ.

Kolonoszkópia helyett

Arról, hogy kiváltható-e a kolonoszkópia más, egyéb vizsgálatokkal, egy következő bejegyzésben olvashat.

Ezen a videón megnézhet egy polipeltávolítást a kolonoszkópia részeként.

 

FORRÁSOK

***********************************-

Köszönjük, hogy  bennüket olvas rákmegelőzés, rákdiagnosztika és rákgyógyítás témában. Ez azt jelenti, hogy Ön megbízható, orvosi forrásból tájékozódik.

Tudta, hogy Ön tehet a rák ellen? Iratkozzon fel rákbetegségekről szóló hírlevelünkre, és AJÁNDÉKBA küldjük Önnek azt a mini- tudásanyagunkat, amiben elmagyarázzuk, mi az a 3 teendő, amelyet akár már mától megtehet 3 súlyos betegség, köztük a rák megelőzéséért.

IDE KATTINTSON A FELIRATKOZÁSHOZ ÉS AZ AJÁNDÉK MINI-TUDÁSANYAG LETÖLTÉSÉHEZ