A máj rosszindulatú daganatai: Hepatocelluláris Carcinoma, HCC

A máj rosszindulatú daganatai: Hepatocellularis carcinoma (HCC)

Májdaganat néven a köznyelvben azokat a daganatokat értik a betegek, amelyek a májban keletkeznek. A májnak lehetnek rosszindulatú és jóindulatú daganatai is. Ebben a bejegyzésben a máj rosszindulatú daganatairól lesz szó, és részletesen az egyik típusáról, a HCC-ről, azaz a Hepatocelluláris carcinomáról, ez a köznyelvben a “májrák”. A többi rosszindulatú májdaganatot (CCC, ritka májdaganatok, májáttétek) külön cikkben tárgyaljuk.

Máj rosszindulatú daganata HCC
A máj leggyakoribb rosszindulatú daganata a HCC

A következő kérdéseire kap választ ebből a cikkből:

 • A máj rosszindulatú daganatainak felosztása orvosi szempontból

 • A máj rosszindulatú daganatai: a Hepatocelluláris carcinoma (HCC)

 • A HCC gyakorisága, rizikófaktorai, tünetei, diagnózisa, kezelése, túlélési mutatói, és szűrése.

A máj rosszindulatú daganatai: orvosi szempontból megkülönböztetünk:

 • elsődlegesen a máj sejtjeiből kiinduló daganatokat. Illetve ide tartoznak az epeutakból kiinduló daganatok is, mert azok egy része is a májban “kezdődik”. Ezek a májdaganatok a következők: Hepatocelluláris carcinoma (HCC), Cholangiocellularis carcinoma vagy Cholangiocarcinoma (CCC), Angiosarcoma és egyéb ritka daganatok.
 • valamint máj- áttáteket, amelyeket különböző más ráktípusok “adnak” a májba. Ezek a ráktípusok, amelyek a májba metasztatizálnak, lehetnek például a következők: vastagbélrák, végbélrák, mellrák, hasnyálmirigyrák, stb. Az áttétek tovább terjedhetnek a májon belül, és folyamatosan nőnek, pusztítva ezzel az egészséges májállományt, így mindenképpen törekedni kell az orvosoknak az áttétek kiirtására, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a méretnövekedésük megakadályozására.

A máj leggyakoribb rosszindulatú daganata: HEPATOCELLULÁRIS CARCINOMA (HCC)

A köznyelv ezt a rosszindulatú daganatot nevez májráknak.

A HCC a rosszindulatú májdaganatok 90%-át alkotja. A májsejtekből indul ki. Férfiakban 3x gyakoribb, mint nőkben. Magyarországon évente 900- 1000 eset fordul elő.

A májrák rizikófaktorai közé tartoznak a következők:

 • hosszú időn át tartó rendszeres alkoholfogyasztás, májcirrhózis
 • cukorbetegség
 • Hepatitis-B vírus, Hepatitis-C vírus
 • elhízással társuló zsírmáj- betegség
 • a penészgomba által termelt méreg (aflatoxin). Ez belekerülhet az élelmiszereinkbe növényekből, például gabonafélékből vagy mogyoróból. Ezért különösen fontos, hogy figyeljünk arra, honnan vásárolunk élelmiszert, hogy a lehető legkevesebb bármilyen szennyeződés legyen benne. Például a hírhedt 2004-es fűszerpaprika- botrányt is az okozta, hogy aflatoxint találtak bizonyos fűszerpaprikában, amelyeket fűszerkeverékekhez is felhasználtak gyártók, és mindet vissza kellett hívni a polcokról.
 • genetikai eltérések, például anyagcsere- betegségek
 • de sajnos mindenféle rizikófaktor nélkül is megjelenhet a májrák, akár fiatal betegekben is.

A HCC tüneteiről IDE KATTINTVA olvashat részletesen, a “Májdaganat tünetei” című cikkemben.

A HCC diagnózisa kórházban történik, labor- és képalkotó vizsgálatokkal. (Röntgen, Ultrahang, CT, MR, stb).

A HCC (májrák) kezelése

A HCC kezelése elsősorban sebészi, tehát ki kell műteni a rosszindulatú daganatot. Ez sajnos az esetek 20%-ban lehetséges csak. A maradék 80% többféle terápiát kaphat:

 • gyógyszeres terápia (kemoterápia, biológiai terápia, célzott terápia). Általános kemoterápia nem szokott használni HCC esetében. Személyre szabott rákterápia során a páciens olyan hatóanyagot kap, amely az ő tumortípusában hatékony lehet. A személyre szabott terápia megtalálásához segítséget nyújthat a molekuláris diagnosztika. Magyarországon többféle molekuláris diagnosztikai cég szolgáltatása elérhető, ilyen például a Datar Cancer Genetics, akik az egyik legszélesebb körű vizsgálati panelt biztosítják a hozzájuk forduló pácienseknek világszerte.  A Datar Cancer Genetics szolgáltatásai magánúton hozzáférhetőek Magyarországon, erről részletesebben olvashat IDE KATTINTVA, vagy az alábbi cikkre.

Precíziós medicina: Hogyan segíthet Önnek a precíziós medicina?

 • sugárkezelés
 • a daganat roncsolása éren keresztül különböző hatóanyagokkal, például etanollal vagy radioaktív hatóanyaggal.
 • Radiokatív roncsoló terápiát is lehetséges alkalmazni májrákban, ez a kezelésmód Magyarországon is elérhető. Az eljárás neve RADIOEMBOLIZÁCIÓ, és a terápia neve  SirSpheres™.  A cég pedig, aki gyártja a hatóanyagot  (Yttrium-izotóp tartalmú mikrogömböket), a SIRTEX. Eme cikk írásának időpontjában (2022 január) a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Diagnosztikai tanszékén végeznek májrák- terápiát SirSpheres mikrogömbökkel. A SirSpheres™ terápiáról bővebben olvashat IDE KATTINTVA (hamarosan). A terápia eredményeként a tumor mérete csökkenhet, így eltávolíthatóvá válik sebészi úton, amely jelentősen javítja a páciens túlélési esélyeit.

Az első SirSpheres™ beavatkozásról Magyarországon, amely a Semmelweis Egyetemen történt,  bővebben is olvashat, az alábbi cikkre kattintva:

Az egyetemen végezték az első radioembolizációs daganatterápiát Magyarországon

A HCC kórlefolyása és kórjóslata, túlélési esélyei

A HCC az egyik leggyorsabban növekvő daganat, ezért fontos, hogy Ön a lehető leghamarabb megkapja az Ön betegségével kapcsolatos információkat és a lehető legjobb terápiát a gyógyulása érdekében.

 • A kezeletlen betegek általában nem élnek 1 éven túl.
 • Szintén nagyon rossz a prognózis, ha a felfedezéskor már májelégtelenség jelei észlelhetők.
 • Jó májműködés és kis méretű tumor esetében éveket is élhet még a páciens, ha megfelelő és gyors (!) kezelést kap. Az éren keresztüli roncsolással a tumor mérete megkisebbíthető, és így kioperálhatóvá válhat, ami a túlélés legfontosabb eleme.

Mint minden daganat túlélési esélye, legfontosabb, hogy Ön minél hamarabb megtalálja az Ön számára megfelelő kezelőorvost. Az idő nagyon sokat számít bármilyen daganat esetében, számos diagnosztikai és terápiás lehetőség már magánúton is a páciensek rendelkezésére áll Magyarországon. A lehetőségekről Önnek kell tájékozódnia, erre számos weboldal az Ön rendelkezésére áll az interneten.

Ne féljen kérdezni, tájékozódni, akár több forrásból is. Nyugodtan felkereshet más orvost is, kérhet más forrásból is véleményt, például ha úgy érzi, kevés idő jut Önre rendelés alatt, vagy nem tájékoztatják megfelelően.

Molekuláris diagnosztikai vizsgálatokról, amelyek segíthetnek személyre szabott terápiát találni az Ön számára, IDE KATTINTVA tájékozódhat. Ez egy gyűjtőoldal, folyamatosan frissül, számos cikkben kaphat kérdéseire választ, hogyan segíthet Önnek a molekuláris diagnosztika rákbetegség esetén, és hogyan juthat molekuláris diagnosztikai szolgáltatásokhoz ma Magyarországon.

A májrák vérből is kimutatható, egy világon egyedülálló laboratóriumi vizsgálattal, amely már Magyarországon is elérhető. Erről IDE KATTINTVA olvashat bővebben.