Mellráktípusok

Mellráktípusok: miért fontos az Ön gyógyulásának szempontjából, hogyha Önt mellrákkal diagnosztizálják, pontosan megtudja a mellrákjának a típusát?

Mellráktípusok

Évente körülbelül 8000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot hazánkban, és 2000-2300-an halnak meg mellrákban. Ezért nagyon fontos ennek a betegségnek a korai felismerése, mert a korán felismert mellrák nagyon jól gyógyítható.

Fontos, hogy a mellrák nagyon sokféle lehet, és a különböző mellráktípusok különböző kezeléseket igényelnek. Mivel az utóbbi években a tudomány és a diagnosztika rohamosan fejlődik, van esély akár a teljes gyógyulásra, ha Önt mellrákkal diagnosztizálják.

Ennek első lépése, hogy az Ön orvosai pontosan megállapítsák az Ön mellráktípusát. Ha Ön megtudja a mellrákja pontos típusát, azzal nagy lépést tesz a gyógyulása érdekében. Nem mindegy ugyanis, hogy a mellrák a betegség lefolyása szempontjából hol tart, hogyan viselkedik, illetve milyen terápiára érzékeny.

Ebben a cikkben azt összegeztem, milyen sokféle lehet a mellrák típusa, és ezeknek milyen klinikai jelentősége van az Ön gyógyulása szempontjából.

A következő kérdéseire kap választ ebből a cikkből:

  • Mellráktípusok: Kiindulási hely szerinti mellráktípusok

  • Mellráktípusok: Invazív és nem invazív mellrákok: mi a különbség?

  • Mellráktípusok: Molekuláris genetika szerinti mellráktípusok

  • Hogyan lehet pontosan megállapítani a mellrák típusát, milyen vizsgálatok segítenek ebben? Mi az, ami Magyarországan ezen cikk írásának időpontjában hozzáférhető?

Mellráktípusok: Kiindulási hely szerinti mellráktípusok

Kiindulási hely szerint a mellrákok kiindulhatnak a tejmirigyekből (lobularis carcinoma), a tejcsatornákból (ductalis carcinoma), és a mell egyéb szöveteiből is, de ez utóbbiak ritkák. (ilyen például a Paget- kór, az angiosarcoma, a limfóma, a mell zsírszöveteiből is kialakulhatnak daganatok, valamint egyéb daganatok áttétei is megjelenhetnek a mellekben.)

Mellráktípusok: Invazív és nem invazív mellrákok: mi a különbség?

Az invazív rák azt jelenti, hogy az emlő további szöveteire is átterjedt a rák, nem maradt ott, ahol kialakult.

Amíg csak „helyben” marad, úgy hívjuk, hogy In Situ carcinoma, ezek a nem- invazív mellrákok– de egy idő után sajnos invazívvá válhatnak.

A gyógyulás szempontjából fontos, hogy már az In Situ daganatokat is kezeljük, hiszen akkor nem fajulhatnak tovább invazív rákká.

Mellráktípusok: molekuláris genetika jellemzői szerinti mellráktípusok

A leggyakoribb 3 mellráktípus a molekuláris jellemzőik alapján a következő:

  1. Hormonreceptor- pozitív mellrák: ebben a mellráktípusban a daganat növekedését a női hormonok határozzák meg. Hormontartalmú gyógyszerekkel kezelhető.
  2. HER-2 receptor pozitív mellrák: ebben a mellráktípusban a HER2 fehérje van fokozottan jelen, és ez irányítja a mellrák növekedését. Ez ellen van célzott terápia, a HER2 gátló gyógyszerek.
  3. Tripla- negatív mellrák (TNBC, Triple Negative Breast Cancer): ebben a mellráktípusban sem HER2, sem hormonreceptorok nem mutathatóak ki. Ez az összes eset 15%-a. Ezekben az esetekben az immunterápia az egyik lehetséges segítség, akár kemoterápiával kombinálva, akár magában.

Olvasson többet a Tripla negatív mellrákról IDE KATTINTVA- hamarosan!

Hogyan lehet pontosan megállapítani a mellrák típusát, milyen vizsgálatok segítenek ebben? Mi az, ami Magyarországan ezen cikk írásának időpontjában hozzáférhető?

Ha Önnél felmerül a mellrák gyanúja, orvosai mintavételre fogják Önt küldeni. Ez azt jelenti, hogy kivesznek egy pici szövetet a gyanús helyről, és további laboratóriumi vizsgálatokra küldik.

Nem minden modern laboratóriumi vizsgálat érhető el az állami ellátásban. Az, hogy az Ön kórházában milyen lehetőségek vannak, kérdezze meg kezelőorvosától. A pontos típus- beleértve a molekuláris genetikai tipizálást- azért fontos, hogy annak megfelelően kezdhessenek kezelést Önnél, minél hamarabb.

A rutin patológiai módszerek nem teszik minden esetben lehetővé annak megállapítását, hogy az Ön számára melyik terápia lenne a legmegfelelőbb, és melyiket ne adják, mert az valószínűleg nem használna, sőt, csak mellékhatásokat okozna. Ilyen esetekben multigénes vizsgálatok lehetnek indokoltak- amelyek azonban a társadalombiztosítás keretein belül nem, vagy csak korlátozott mértékben hozzáférhetőek.

Magánellátásban azonban nagyon sok mindenre van lehetőség. Ha abban az irányban érdeklődik, hogy ne az „egyen- kemoterápiát”- hanem személyre szabott terápiát kaphasson, IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Források:

  • Kásler Miklós: Onkológia, Egyetemi Tankönyv, 2018, Medicina kiadó
  • www.cancer.gov
  • www.breastcancer.org