Precíziós medicina: Hogyan segíthet Önnek a precíziós medicina?

Precíziós medicina: Hogyan segíthet Önnek a precíziós medicina?

Talán Ön is találkozott már a precíziós medicina, precíziós onkológia kifejezésekkel. De mi az a precíziós medicina, és tud-e segíteni az Ön gyógyulásában, ha Ön rosszindulatú daganattal küzd?

Egyre több helyen lehet olvasni a precíziós medicináról, de a betegeket nem érdeklik az unalmas szakszövegek, amiket meg sem értenek. Önt sem.

Önt, mint daganatos beteget egyetlen dolog érdekli: van- e gyógymód az Ön betegségére, és ha igen, akkor ez a fura, idegen nevű dolog, a precíziós medicina vajon segít-e azt megtalálni. A jó hír az, hogy igen, segíthet. Feltételes módban, de valóban, segíthet.

remény
A precíziós medicina reményt adhat a daganatos betegek számára

Ez a cikk azért született, hogy hétköznapi nyelven elmagyarázzam, mi az a precíziós medicina, és hogyan segíthet Önnek. Azt is elmagyarázom, és Ön meg is fogja érteni a cikk végére, hogyan találhat az Ön számára terápiát a precíziós medicina, ha Ön daganatos beteg.

A következő kérdésekre kap választ ebből a cikkből:

 • Milyen a hagyományos gyógyítás?

 • Milyen az a precíziós medicina?

 • Mi a hagyományos gyógyítás és a precíziós medicina közti különbség?

 • Mi az a precíziós onkológia, és hogyan segíthet Önnek, ha Ön daganatos beteg?

 • Rendelkezésre áll- e Magyarországon a precíziós medicina, precíziós onkológia a daganatos betegek számára?

 • Hogyan zajlik a precíziós onkológia a gyakorlatban az Oncompass Medicine- nél?

 • A precíziós onkológiai vizsgálat folyamata az Oncompass Medicine- nél

 • Precíziós Onkológia- Összefoglalás

Milyen a hagyományos gyógyítás?

hagyományos orvoslás
A hagyományos orvoslás során az orvos ugyanarra a betegségre ugyanazt a gyógyszert adja mindenkinek

A hagyományos gyógyítás során az orvos a beteg tüneteit kezeli, évtizedek, évszázadok során bevált gyógyszerekkel. Ugyanarra a betegségre nagyjából minden beteg ugyanazt a terápiát kapja, a betegek egyedi tulajdonságait, jellemzőit a hagyományos orvoslás nem veszi figyelembe. Így lesznek olyan betegek, akik jól reagálnak a bevált terápiákra, de lesznek olyanok is, akiknél nem fog használni.

Milyen az a precíziós medicina?

Precíziós medicina
A precíziós medicina szerint az orvos személyre szabottan gyógyít

A precíziós medicina jelentése: személyre szabott orvostudomány, személyre szabott gyógyítás.
A hagyományos gyógyítással szemben a precíziós medicina során az orvos nem a tüneteket kezeli, hanem először megpróbálja kideríteni, mi okozza a betegséget, méghozzá molekuláris szinten. Ez azt jelenti, hogy többféle vizsgálatot elvégez a páciens véréből, szöveteiből, hogy pontosan lássa, az adott páciensnél mi okozza a fennálló tüneteket, és a mögötte álló betegséget.

Ezek után az orvos személyre szólóan, az adott betegnek választ kezelést, az adott betegre jellemző eltérések alapján. Tehát nem felétlenül az „egyenterápiát” kapja a páciens, hanem személyre szabott terápiát, amely sokszor célzott terápia, azaz pontosan az adott daganatot okozó genetikai eltérést „célozza”, „lövi le”, így segíti gyógyuláshoz, hosszabb túléléshez a pácienseket.

Mi a hagyományos gyógyítás és a precíziós medicina közti különbség?

Tehát a különbség az a hagyományos orvoslás és a precíziós medicina között, hogy míg a hagyományos orvoslás a betegség általános jellemzőinek alapján gyógyít, addig a precíziós medicina azonosítja az egyedi, vagyis az adott páciensre jellemző eltéréseket, és a terápiát is egyénileg, az adott személyre tervezi meg. Hatalmas különbség!

precíziós medicina
A precíziós medicina során az orvos figyelembe veszi a beteg egyedi jellemzőit

Mi az a precíziós onkológia, és hogyan segíthet Önnek személyre szabott terápiát találni, ha Ön daganatos beteg?

Ha az Ön kezelőorvosa a precíziós onkológia szerint gyógyít, akkor először megpróbálja meghatározni az Ön daganatának kiváltó okait molekuláris szinten. Nagyon leegyszerűsítve a gyakorlatban az történik, hogy az Ön vérmintáját, szövetmintáját a kezelőorvos további laboratóriumi vizsgálatokra küldi, ahol kiderülhet az Ön daganatát okozó génhiba. Miután kiderült a génhiba, ha lehetséges, és rendelkezésre áll, az ennek megfelelő, úgynevezett célzott terápiát javasolja az Ön számára a kezelőorvos.

Precíziós medicina laboratórium
Precíziós medicina: laborvizsgálat során azonosítják az egyedi eltéréseket

Ez persze nem ilyen egyszerű, ezért ebben a folyamatban számos segítségre számíthat az orvos, amelyek már szerencsére a mai Magyarországon is rendelkezésre állnak.

Rendelkezésre áll- e Magyarországon a precíziós medicina, precíziós onkológia az Ön számára?

Igen. Erről kezelőorvosát kell Önnek megkérdeznie.

Többféle diagnosztikai módszer igénybevételére van lehetőség már napjainkban is.

 • Vannak köztük olyanok, amelyeket kifizet a biztosító (ezek általában kisebb vizsgálatok, például – de nem kizárólagosan- egy- egy gén vizsgálata),
 • és vannak olyanok, amelyeket magánúton lehet igénybe venni.

A kisebb vizsgálatok „veszélye”, hogy a vizsgálat során az összes daganatos szövetet elhasználják, ami rendelkezésre áll, és ha esetleg szélesebb körű, vagy további vizsgálatokra lenne szükség, akkor arra már nem lesz elég szövet, újra meg kell szúrni Önt, vagy újra műtőasztalra kell feküdjön egy esetleges újabb mintavétel miatt. Sajnos ezzel tisztában kell lenni, hogy ez egy kisebb panel (tehát ami nem széleskörű, hanem csak néhány vizsgálatot végez el) igénybevétele esetén előfordulhat.

precíziós medicina laboratórium
Precíziós medicina laboratórium

A precíziós medicina során a szöveteket és a vért laborban vizsgálják meg nagyon részletesen.

Vannak olyan precíziós onkológiai szolgáltatások, amelyek a privát egészségügy keretein belül vehetőek igénybe. Ezek közül Magyarországon is hozzáférhető olyan szolgáltató, amely nemcsak a legszélesebb körű laboratóriumi vizsgálatokat végzi el, hanem döntéstámogató mesterséges intelligenciával segíti az Ön kezelőorvosát, hogy melyik terápiát válassza az Ön számára, és jelentős időt is spórol Önnek. Sőt, a vizsgálatok egy részét vérből is el lehet végezni. Ilyen magánszolgáltató az Oncompass Medicine.

Tehát a precíziós onkológiai vizsgálat azt jelenti, hogy az Ön vérmintájából, és/vagy szövetmintájából az elvégzett vizsgálatok alapján-amennyiben eredménnyel járt- egy részletes terápiás javaslatot is kap az Ön kezelőorvosa, amelyben mesterséges intelligencia segíti a döntést, hogy Ön a legjobban személyre szabott terápiát kaphassa.

Hogyan zajlik a precíziós onkológia a gyakorlatban az Oncompass Medicine- nél?

Vagy a kezelőorvos ajánlja Önnek az Oncompass Medicine szolgáltatását, vagy ha felkeltette az Ön érdeklődését ez a cikk, akkor IDE KATTINTVA Ön is jelentkezhet konzultációra az Oncompass Medicine-nél. Amennyiben Ön szeretné, az Oncompass Medicine szívesen ajánl Önnek onkológust is, aki már ismeri a módszerüket.

A precíziós onkológiai vizsgálat folyamata az Oncompass Medicine- nél

 1. orvosi konzultáció (online is lehetséges)
 2. molekuláris Onkoteam ülés vagy Molekuláris Tumor Board, ahol biológusok, molekuláris biológusok, onkológusok közösen beszélik meg, hogy melyik szövetmintából milyen vizsgálat történjen, és mikor. Ez a megbeszélés online is lehetséges.
 3. Ezután megtörténik a laboratóriumi vizsgálat, amely általában abból a szövetmintából történik, amelyet korábban már kivettek a betegből a műtét során, vagy vérből. A szövetminta mindig megtalálható a műtétet végző kórház pathológia osztályán, ahol azért őrzik, hogy később is lehessen ezeket vizsgálni. A vérből is már nagyon sok mindent meg lehet határozni, ehhez 2-3 kémcső frissen levett vérre van szükség a páciens részéről. A vérből történő vizsgálatnak az az előnye, hogy nem kell pathológia osztályról szövetmintát kikérni, hanem laboratóriumban leveszik a vért, és kész is van a minta.
 4. Ezután a Mesterséges Intelligencia segít kiválasztani, ahogy az adott páciens megtalált eltéréseire melyik gyógyszert lehet alkalmazni, ami segít a kezelőorvosnak a terápia kiválasztását. Ez az Oncompass Digitális Terápiatervezés. Mivel átlagosan egy onkológusnak egy beteg kapcsán 90 órára van szüksége ahhoz, hogy az adott daganat szakirodalmát áttanulmányozza, ez lássuk be, lehetetlen feladat betegenként. A Mesterséges Intelligencia ezt húszezred (!) másodperc alatt teszi meg, így jelentősen lerövidíti a döntés idejét. Az adatbázist az Oncompass Medicine folyamatosan fejleszti.

Precíziós Onkológia- Összefoglalás

Tehát a Precíziós Onkológia a páciensben meglévő génhibát köti össze a terápiás lehetőségekkel. Vagyis az adott páciens személyre szabottan kap terápiás javaslatot a kezelésre, vagy kezeléskombinációra, az ő daganatára jellemző genetikai eltérés alapján.

Az orvostudomány és szerencsére egyre több magyar orvoskolléga egyik legfontosabb célja az, hogy a jövőben minél több páciens- köztük gyerekek is-  élje meg a precíziós medicina csodáit, hogy valóban személyre szabott, célzott kezelést kaphassanak.

Orvosszakmai források:

 • Oncompass.hu
 • Szeberényi József: Precíziós medicina, Medicina Kiadó