A prosztatarák tünetei

A prosztatarák tünetei

Ebben a bejegyzésben a prosztatarák tüneteiről olvashat. A prosztatarák gyakran előrehaladottabb állapotban kerül csak felismerésre, de vannak bizonyos tünetek, amelyek felvethetik a prosztatarák gyanúját. Ismerje meg a prosztatarák jellemző tüneteit, hogy idejében felismerje ezt a betegséget, mely jó eséllyel gyógyítható!

prosztatarák tünetei
A prosztatarák tünetei: ismerjük fel időben őket!

A prosztatarák gyakori tünetei a következők lehetnek:

  • Dysuria, azaz vizelési nehezítettség. A páciensek arról panaszkodnak, hogy nehezen vizelnek, akadályt éreznek vizelés közben. Nehezen tudják elindítani a vizelést, tovább tart. A végén el is cseppenhet a vizelet. Olyan is előfordul, hogy gyengébb sugárban ürül a vizelet.
  • Pollakisuria, vagyis fájdalmas vizelés. Vizelés közben fájdalmat éreznek a páciensek, amely nagyon kellemetlen.
  • Vizelet elcseppenése: a betegek arról panaszkodnak, hogy egy- egy vizeletcsepp „becsorog”, elcseppen akaratuk ellenére, amely szintén nagyon zavarja őket.
  • Nycturia, magyarul éjszakai bőségesebb és gyakoribb vizelési inger. Gyakran ébrednek fel a betegek, és többször ki kell menniük pisilni éjszaka, akkor is, ha nem ittak sok vizet vagy más folyadékot lefekvés előtt.

A prosztatarák ijesztő tünetei lehetnek a következőek:

  • Hematuria, azaz véres vizelet, vér megjelenése a vizeletben.
  • Hematospermia, vagyis a sperma is lehet véres.
  • Vesegyulladás, vesemedence- gyulladás: ez azért alakul ki, mert a beteg nem tudja teljesen kiüríteni a húgyhólyagját, így a benne maradó vizeletben elszaporodnak a kórokozók és elkezdenek felfelé vándorolni. A vesegyulladás jele a magas láz, elesett állapot, deréktáji fájdalom, véres vizelet (főleg, ha a húgyhólyag is begyulladt).

Sajnos a prosztatarák tünetei között vannak olyanok, amelyek már előrehaladott betegséget jeleznek. Ekkor először nem is gondolunk prosztatrákra, hanem más okból megy a beteg orvoshoz, és különböző vizsgálatok elvégzése után derül ki, hogy a tüneteket a prosztatarák áttétei okozzák.

Az áttétes prosztatarák tünetei

  • Csontfájdalom: ezt a csontáttétek okozhatják. Gyakori a derékfájdalom, mert a prosztatarák gyakran ad áttétet a csigolyákba. Össze is roppanhatnak a csigolyák. Előfordulhat csípőfájdalom is, nehezített mozgás a csípőcsont áttétei miatt.
  • A vizelet elakadása, azaz nem tud a beteg pisilni. Életet veszélyeztető, sürgős állapot, azonnal beavatkozást kíván.
  • Lábdagadás: a prosztatarák a nyirokcsomókon keresztül is terjed, és ha a lágyéki nyirokcsomókra ráterjed, akkor a lábak nyirokkeringésében keletkezik zavar.  Ennek a jele lehet az alsó végtag bedagadása, duzzanata.

Még előrehaladottabb esetben a beteg minden látszólagos ok nélkül lefogy, gyenge, étvágytalan. Hányigere van, hányhat is rendszeresen, sápadt, erőtlen. Ha ezeket az utóbbi tüneteket észleljük bármilyen betegnél, bennünk, orvosokban mindenképpen fel kell merüljön a rosszindulatú daganat gyanúja, és ki kell vizsgálnunk a pácienst.

A prosztatarák jelképe a kék szalag
A prosztatarák jelképe a kék szalag

Fontos, hogy a fent említett tünetek nem kizárólagosan a prosztatarákra jellemzőek, más betegségek is okozhatják, és nem mind rosszindulatú. Ha bármelyik tünetet észleli magán, forduljon minél hamarabb orvoshoz!

Orvosszakmai források

Kasler Miklós szerk: Az onkológia alapjai, Egyetemi tankönyv, Medicina Kiadó, 2. kiadás, 2018