A tüdőrák tünetei: 5 tünet ami tüdőrákra utalhat!

A tüdőrák tünetei: 5 tünet, ami tüdőrákra utalhat!

Ebben a bejegyzésben a tüdőrák tüneteiről olvashat.

5 olyan tünetet gyűjtöttem össze, amelyek fel kell vessék a tüdőrák gyanúját, ha nem múlnak el spontán. 

Sajnos egyik tünet sem specifikus a tüdőrákra, így az egyetlen lehetőségünk a tüdőrák megelőzésére a szűrés. Ennek ellenére hasznos, ha megismerjük a tüdőrák ezen tüneteit, amelyek segítenek, hogy idejében felismerje ezt a betegséget.

tüdőrák tünetei
A tüdőrák tünetei

5 tünet, amely fel kell vesse a  tüdőrák gyanúját:

 1. száraz köhögés, amely hosszú ideig fennáll, és nincs más kiváltó oka. Tehát nem elhúzódó nátha, allergia vagy száraz levegő áll a háttérben. Dohányosoknál a köhögés nemcsak száraz lehet, hanem úgynevezett “produktív” is, vagyis felszakad a váladék. A köhögés a tüdőrákos betegek 45-75%-ban fordul elő.
 2. fogyás- ha valaki hirtelen nagyon lefogy, minden más ok nélkül, az mindig fel kell vesse egy orvosban a rosszindulatú daganat gyanúját. A tüdőrákos betegek 20-70 %-ára jellemző a fogyás.
 3. nehézlégzés- ez is egy viszonylag gyakori tünet, de ezt is okozhatja más betegség: elhízás vagy szívelégtelenség is.
 4. mellkasi fájdalom: nem nagyon jellemző a tüdőrákra ugyan, de előfordulhat. Főleg a mellkasfalhoz közel eső tüdőrák esetén panaszkodnak a betegek mellkasi fájdalomról.
 5. vérköpés: a tüdőrákos betegek 25-35%- ában jelentkezik. Ijesztő tünet, ezzel általában azonnal vagy nagyon hamar elmennek orvoshoz a betegek

tüdőrák tünetei

A tüdőrák egyéb tünetei lehetnek a következők is:

 • rekedtség
 • nyelési nehézség
 • belégzéskor sípoló hang (úgynevezett stridor)
 • megmagyarázhatatlan láz

A tüdőrák még számos olyan tünetet okozhat, amely elsőre nem is tűnik tüdőráknak. Ennek az az oka, hogy a tüdőrák gyakran ad áttétet az agyba és a különböző hormonelválasztó szervbe, így elsőre hormonális problémának tűnő betegségekről is kiderülhet hogy a háttérben tüdőrák áll.

Ilyen tünetek lehetnek a következők (ez csak néhány, ennél jóval több van):

 • Cushing- szindróma
 • gynecomastia, azaz a mell megnagyobbodása férfiaknál
 • tejcsorgás a mellekből (terhesség és szoptatás nélkül)
 • akromegalia, vagyis a kezek, lábak kóros megnövekedése, hirtelen, felnőttkorban, amikor már a növekedés lezárult. Nagyobb lesz a cipőméret, szorítani kezdenek az addig jó méretű gyűrűk- így szokták a betegek először észrevenni ezt a tünetet.

Magas vérnyomás, vesebetegség, vérképzőszervi betegségek, izomfájdalom, idegfájdalmak is kialakulhatnak tüdőrák miatt.

Fontos, hogyha Ön bármilyen szokatlan, nem múló tünetet észlel magán, forduljon orvoshoz, mert olyan tünet hátterébe is állhat tüdőrák (vagy más daganat), amire nem is gondolunk elsőre. És fordítva s igaz: lehet, hogy csupán egy banális elváltozás vagy tünet alakult ki nálunk, minél hamarabb pontosítjuk, annál nagyobb az esélye, hogy meggyógyulunk.

Fontos tehát, a fent említett tünetek nem kizárólagosan a tüdőrákra jellemzőek, más betegségek is okozhatják, és nem mind rosszindulatú. Ha bármelyik tünetet észleli magán, forduljon minél hamarabb orvoshoz!

TÜDŐRÁK KIMUTATÁSA VÉRBŐL

A tüdőrák vérből is kimutatható egy forradalmian új vizsgálat segítségével. IDE KATTINTSON bővebb információkért. (hamarosan)

Orvosszakmai források

 • Egyetemi tanulmányaim, jegyzeteim
 • Kasler Miklós szerk: Az onkológia alapjai, Egyetemi tankönyv, Medicina Kiadó, 2. kiadás, 2018