Vastagbélrák- szűrés: 6 módszer, amely itthon is (könnyen) elérhető

Vastagbélrák: először is: miért kellene szűrnünk saját magunkat a vastagbélrákra?

 • Azért, mert Magyarországon minden évben 8000 új vastagbélrákos és végbélrákos esetet ismernek fel.
 • Azért, mert Magyarországon minden évben 4000, (négyezer!!! az rengeteg!) emben hal meg vastagbélrákban és végbélrákban összesen. (1)

Kiket veszélyeztet a vastagbélrák és a végbélrák?

Régebben (pár éve) még az volt az általános vélekedés, hogy a vastagbélrák csak az 50 éves korosztály felettieket veszélyezteti, mert 10 év szükséges átlagosan egy rosszindulatú vastagbéldaganat kifejlődéséhez. Mi is ezt tanultuk az egyetemen, és néhány onkológus sajnos még ma is ezt a nézetet vallja.

De a tények mást mutatnak.

Mivel ez egy orvosi weboldal, ezért nem írhatjuk azt, hogy nézzen szét a környezetében: elég valószínű, hogy talál fiatalabb korban lévő vastagbélrákos betegeket (pedig de). Ez lehet, hogy nem lenne bizonyítható szélesebb körben, (pedig de), tehát tudományosan így nem érvelhetünk.

Beszéljenek a konkrét számok “szétnézegetés” helyett arról, előfordul- e fiatalabb korban, mint 50 év vastagbélrák és végbélrák.

Ez a 2016-os tanulmány egyértelműen levonja a következő tanulságokat (2):

 • A vastagbélrákot és a végbélrákot (amelyeket együtt kolorektális ráknak, rövidítve CRC-nek is szoktak nevezni), egyre növekvő mértékben diagnosztizálják 50 éves életkor alatt!
 • Sőt, a fiatalabb életkorban kialakuló vastagbélrák és végbélrák más genetikai jellemzőket mutat, mint az idősebb korban kialakuló „klasszikus” kolorektális daganatok.
 • A diagnózis időpontjában a fiatalabb pácienseknek több áttétjük volt már, mit az idősebb csoportnak
 • És az átlagos túlélésük a fiatalabb pácienseknek rövidebb volt, mint az idősebbeknek.

Ha a fenti klinikai vizsgálatban megnézzük a számokat, akkor  50 éves életkor alatt kialakult vastagbél- és végbélrákos daganatok száma 1277 volt.

1277!

Ez a szám elképesztően magas ahhoz a vélekedéshez képest, hogy „50 éves kor alatt vastagbélrák csak elvétve fordul elő”.

Na de egy vizsgálat nem vizsgálat, így nézzünk még adatokat.

A PubMed a “crc under 50 years” ( “kolorektális rák 50 éves kor alatt”) keresésre 125 találatot hoz ki. Lehet mazsolázni.

Eme thaiföldi tanulmány szerint például, amely 1989 és 2012 között vizsgálta a vastagbélrákés végbélrák előfordulását korcsoportonkénti bontásban,

 • a kolorektális rákok 14%-a, tehát 100 vastag- és végbélrákos betegből 14 páciens 45 év alatti,
 • és a kolorektális rákok 22 %-a, tehát 100 vastag- és végbélrákos betegből 22 páciens 50 éves életkor alatti.

Ráadásul, mindkét korcsoportban ( 45 éves életkor alatt, és 50 éves életkor alatt), emelkedett a vastagbélrákos és végbélrákos betegek előfordulása 1989 és 2012 között. (3)

Vastagbélrák fiatalon

Már ennyiből látszik hogy az az orvos, aki azt mondja, fiatal korban nem fordul elő vastagbélrák és végbélrák, sajnos téved. De menjünk csak tovább az adatelemzéssel.

 

Nézzünk ismét más országot. Amerikában 2006-ban jelent meg ez a tanulmány, amely szintén azt vizsgálta, vajon a vastagbélrákos betegek hány %- a 50 év alatti. Itt 8,5% lett az eredmény. Tehát minden 100 vastag- és végbélrákos betegből 8 beteg 50 éves életkor alatt van.(4)

Vajon mi a helyzet itthon? Vannak fiatal vastagbélrákos betegek? Vannak adatok korcsoportonként a vastagbélrákos betegekről?

Igen, vannak, erre szolgál a Nemzeti Rákregiszter.(5) Itt lehet keresni ráktípus, életkor, év én nem (férfi/nő szerint). Első ránézésre a számok az újonnan diagnosztizált betegek számai az adott évben. Nézzük akkor:

Először lekérdeztem a vastagbélrákot 2014-ben. Összesen 3203 férfi és 3030 nő adatait láthatjuk. Első korcsoport, ahol megjelenik a vastagbélrák: 15-19 év- nyilván itt van genetikai vagy családi terheltség, de innentől az összes korcsoportban jelen van, és egyre csak emelkedik a 75-79 éves korcsoportig.

De ott van már a 30-34 évesekben, a 35-39, 40-44 évesekben a vastagbélrák, legyen szó férfiakról vagy nőkről…
Tényleg 50 éve kor után „ugrik egyet” az előfordulás, de 50 éves életkor alatt volt 342 eset a 6230-ból, 2014-ben.

Vastagbélrákszűrés fontossága: fiatalabb korban is előfordul a vastagbélrák

Ugyanezt megtettem a végbélrákra. Hasonló, bár kevesebb eset jött ki: Összesen 1865 férfi és 1261 nő adatait láthatjuk. Első korcsoport, ahol megjelenik a végbélrák: 20-24 év- nyilván itt is van genetikai vagy családi terheltség, de innentől az összes korcsoportban jelen van, és egyre csak emelkedik a 75-79 éves korcsoportig.

Ott van már a végbélrák a 30-34 évesekben, a 35-39, 40-44 évesekben, legyen szó férfiakról vagy nőkről… 50 éves életkor alatt 186 eset volt a 3826-ból 2014-ben.

Vastagbélrák szűrés: a végbélrák előfordulása fiatalkorban

Nem tettem be ide, de külön veszi a regiszter

 • a szigmabél- és végbél daganatait (összesen 1052 eset 2014-ben)
 • és a végbél és az végbélnyílás daganatait ( összesen 168 eset 2014-ben).

Kíváncsiságból lekérdeztem a vastagbélrákot 2001- 2014 között. Összesen 83450 esetet regisztráltak itthon. 

És persze nem bírtam ki, összeszámoltam: a 0-49 éves korosztályban összesen 5209 vastagbélrák fordult elő ezalatt a  14 év alatt.

És ez csak a vastagbélrák. Nincsenek benne a szigma, a végbél, a végbélnyílás daganatai…

Mennyi életet meg lehetne menteni azzal, ha széles körben szűrhető lenne a vastagbélrák és a végbélrák? És ha tennénk is érte? Mennyi életet lehetne meghosszabbítani, ha szűrnénk és időben felismernénk a vastagbélrákot és a végbélrákot?

 

EZÉRT KELL HÁT A VASTAGBÉLRÁK SZŰRÉSRŐL BESZÉLNÜNK.

Mit mondanak a szakmai kollégiumok a vastagbélrák szűréséről?

Az USPTF (United States Preventive Services Task Force) és az AAFP (American Academy of Family Physicians) azt javasolja, hogy az 50-75 év közötti személyeket

 • vagy 10 évente egyszer kolonoszkópiával szűrjék vastagbélrákra, és emellett végezzenek évente székletvér- tesztet a rejtett vér kimutatására
 • vagy 5 évente végezzenek flexibilis szigmoidoszkópiát, és emellett 3 évente székletvér- tesztet a rejtett vér kimutatására
 • a veszélyeztetettek pedig konzultájanak a háziorvosukkal a székletvér-teszt szükségességéről.

Ha Ön fiatalabb, mint 50 év, akkor is szűrjön székletvért bátran, vagy akár menjen kolonoszkópiára!

Senki sem tiltja hogy odafigyeljünk magunkra fiatalabb korban is, és észrevegyünk egy kezdődő betegséget.

A vastagbélrák szűrésének 6 módszere, amelyeket Önnek is ismernie kell- a második a legkönnyebben hozzáférhető itthon

1. VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS ( KOLONOSZKÓPIA)

A magyar állásfoglalás szerint a legbiztosabb eszköz a vastagbélrák rizikójának csökkentésére a vastagbéltükrözés, más néven kolonoszkópia. Mivel a vastagbélrák polipokból alakul ki, a vastagbéltükrözés során nemcsak észreveszik, hanem el is tudják távolítani a gyanús polipokat, illetve e nagyobbakből, amelyek nem eltávolíthatóak, szövettani mintát tudnak venni, és meg tudják mondani, rosszindulatú-e vagy sem.

A vastagbéltükrözésről bővebben írtunk ITT.

2. SZÉKLETVÉR-TESZT

Minden fontos orvosszakmai ajánlás- beleértve az amerikait, és a magyart is- egyetért abban, hogy a székletvér- tesztnek nagy szerepe van a vastagbélrák megelőzésében, még akkor is, ha korlátai vannak, tehát nem mutat ki minden elváltozást 100%-os biztonsággal. Ezért ismételni kell őket, illetve más módszerrel kombinálni szükség esetén. A székletvér- teszt tehát önmagában nem váltja ki a kolonoszkópiát, mint a vastagbélrák és a végbélrák leghatékonyabb megelőzési módszerét, de segíti azt.

Annál is inkább, mert egy panaszmentes, jól lévő, magát egészségesnek tudó ember nehezen vehető rá egy kényelmetlen vizsgálatra (= a kolonoszkópiára).

A magyar onkológusok szerint a széklettesztek- a korlátaik ellenére is- hatékony elsődleges eszközei a népességszintű szűrőprogramnak: kijelölhetik ugyanis azokat, akiknél indokolt kolonoszkópiát végezni. (9)

A székletvér- tesztelés amúgy egyáltalán nem új keletű: már 1993-ban jelent meg összefoglaló klinikai vizsgálat arról, hogy az évente történő szűrés 33%-kal csökkentette a 13 éves halálozási arányt az évente szűrt csoportban a vastagbélrák tekintetében, a kontrollcsoporttal összevetve. Ugyanebben a klinikai vizsgálatban az is kiderült, hogy az éves szűrés jobb eredményeket hozott, mint a kétévente végzett. (7)

A székletvér- tesztnek az a legnagyobb korlátja, hogy csak a vérző elváltozásokat mutatja ki (nem kell, hogy látható legyen a vérzés, a székletvér- tesztek a rejtett vért is kimutatják). Viszont nem minden elváltozás vérzik, és amelyek véreznek, azok pedig előfordul, hogy nem folyamatosan.

A modern székletvér- tesztek használata során már nem kell turkálni a WC-ben, és mintát veni a székletből.  Van olyan székletvér- teszt például, amit elég csak beledobni a WC vizébe székletürítés után (nem is kell, hogy hozzáérjen a széklethez), és úgy is kimutatja a rejtett vért, ha az van a székletben.

3. ENZIMES BÉLDAGANATSZŰRÉS 

Az enzimes béldaganatszűrés a vastagbéldaganat által termelt egyik enzimet mutatja ki, de szintén előfordul, mikor nem daganatos beteg számára ad pozitív eredményt, valamint nem mutat ki minden daganatos beteget.

4. DAGANAT DNS KIMUTATÁSA VÉRBŐL

Létezik olyan teszt, amely a daganat DNS-ét mutatja ki vérből. IDE KATTINTVA olvashat erről a forradalmian új módszerről bővebben! (hamarosan)

5. VIRTUÁLIS VAGY CT KOLONOSZKÓPIA 

Ez a vizsgálati módszer is elérhető több magánklinikán Magyarországon. Ebben a vizsgálatban a vastagbelet CT-vel vizsgálják meg. Előnye, hogy fájdalommentes, valamint más hasi szervekről is információt ad. Hátránya, hogy ugyanúgy diétázni kell előtte, mint a normál vastagbéltükrözés előtt, valamint sugárterheléssel jár, illetve ha polipot talál, azt ugye nem tudják kiszedni. Ha tehát találnak valamit, ugyanúgy a vastagbéltükrözés jön.

6. KAPSZULÁS ENDOSZKÓPIA

Ó, de vártunk erre egyetemista korunkban! Csak lenyelni egy kapszulát, és minden látszik a bélben! Nincs csődugdosás, fájdalom, kellemetlenség, bódítás, altatás, mint a vastagbéltükrözésnél… (de amúgy sajnos ezzel sem látszik minden.)

Akkor még sci-fi volt, ma már valóság- bár ez is csak magánellátás keretein belül férhető hozzá egyelőre Magyarországon, amennyiben vastagbél- endoszkópiás esetről beszélünk. (A vékonybél- endoszkópiát bizonyos esetkben a TB finanszírozza.)

A kapszulás endoszkópia során a páciens lenyel egy kis kapszulát, amelyben jeladó, kamera és lámpa is van, ez végighalad a bélen, készít egy csomó felvételt és radiológus kolléga kielemzi. Nincs fájdalom, nincs sugárterhelés, cserébe viszont nem olcsó. És ezzel is, ha bármit felfedeznek, akkor irány a vastagbéltükrözés.

Reméljük meggyőztük arról, hogy érdemes a vastagbélrák szűréssel foglalkoznia. Ön már ezzel is nagyon sokat tett a vastagbélrák megelőzéséért, hogy végigolvasta ezt a hosszú cikket. Tegye meg a következő lépéseket, érdeklődjön háziorvosánál, végezzen székletvér- tesztet, menjen vastagbéltükrözésre.

FORRÁSOK (hivatkozások: zárójeles számok a szövegben)

 1. Dr. Gajdácsy József, Dr. Gerencsér Zsolt: Colon és rectum daganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja
  „ Finanszírozási protokoll – háttéranyag” Országos Egészségbiztosítási Pénztár; Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály
  Budapest, 2010.
 2. Molecular characterization of colorectal tumors in young patients compared with older patients and impact on outcome Arielle L. Heeke et al, 2016, ASCO
 3. Joinpoint Analysis Trends in the Incidence of Colorectal Cancer in Khon Kaen, Thailand (1989 – 2012) Pongdech Sarakarn et al,  Asian Pac J Cancer Prev, 18 (4), 1039-1043
 4. Colorectal cancer in U.S. adults younger than 50 years of age, 1998–2001†
  Authors: Temeika L. Fairley PhD et al,First published: 21 July 2006
 5. Nemzeti Rákregiszter 
 6. USPTF szűrés hivatkozás USPTF ajánlás:
 7. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199305133281901#t=article
 8.  200 kérdés 200 válasz- Vastagbélrák és végbélrák, szerk. B.Papp László, 18.o. Rákszűrés: mi állapítható meg a székletből?