A vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák tünetei

Ebben a bejegyzésben a vastagbélrák tüneteiről olvashat. A vastagbélrák 10-15 év alatt alakul ki, így nagyon fontos, hogy figyeljünk az esetleges tünetekre, amelyek felvethetik a vastagbélrák gyanúját.  Illetve nagyon fontos hangsúlyozni a szűrés fontosságát. Ismerje meg a vastagbélrák jellemző tüneteit, hogy idejében felismerje ezt a betegséget, mely korai stádiumban felismerve jó eséllyel gyógyítható!

A vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák gyakori tünetei a következők lehetnek:

 • hasmenés és székrekedés változása, amely új „esemény” egy páciens életében.  A páciensek arra panaszkodnak, hogy régebben rendben voltak a székelési szokásaik,  de egy ideje felváltva megy a hasuk vagy székrekedésük van. Mindez anélkül, hogy az étkezésükön változtattak volna.
 • ritkább vagy éppen ellenkezőleg, sűrűbb lett a székletürítésük
 • haspuffadás
 • hasi diszkomfort- érzés- ez azt jelenti, hogy kellemetlen, nehezen meghatározható „kényelmetlen”, „rossz” érzés jelentkezik hastájékon
 • érdekesség: a hasi fájdalom vagy végbélfájdalom nem tartozik a vastagbélrák jellemző tünetei közé

A vastagbélrák ijesztő tünetei lehetnek a következőek:

 • Véres széklet, azaz vér megjelenése a székletben vagy a széklet felszínén. Friss piros vértől kezdve a láthatatlan vérig sok variáció előfordulhat. A szemmel nem látható vért székletvér- tesztekkel lehet kimutatni. A friss, piros vér sokszor aranyérre utal, de vastagbélrák tünete is lehet, ezt szakorvosnak kell megállapítania. Mivel a véres széklet elég ijesztő tünet, ezek a páciensek gyorsan elmennek orvoshoz, így van esélyük az időben elkezdett terápiára.

Vannak olyan tünetei a vastagbélráknak, amelyek már előrehaladott betegséget jeleznek. Ekkor először nem is gondolunk vastagbélrákra, hanem más okból megy a beteg orvoshoz, és különböző vizsgálatok elvégzése után derül ki, hogy a tüneteket a vastagbélrákrák vagy annak áttétei okozzák.

Az áttétes vastagbélrák tünetei

 • Fáradtság, levertség, erőtlenség: ezeket a tüneteket vérszegénység is okozhatja, és a vérszegénység hátterében állhat vastagbélrák. A vastagbélrák felszíne vérzik, a beteg vért veszít a széklettel, és ebből adódnak a fáradtság, gyengeség stb tünetei.
 • krónikus székrekedés, azaz hosszú ideig nem tud a beteg székletet üríteni, mert a daganat már jócskán elzárta a beleket.
 • áttétek tünetei: a vastagbélrák leggyakrabban a májba ad áttéteket, amelyek tünetei között lehetnek a következők: sárgaság, hasi fájdalom, hányinger, hányás, májmegnagyobbodás.

Előrehaladottabb esetben a beteg minden látszólagos ok nélkül lefogy, gyenge, étvágytalan. Hányigere van, hányhat is rendszeresen, sápadt, erőtlen. Ha ezeket az utóbbi tüneteket észleljük bármilyen betegnél, bennünk, orvosokban mindenképpen fel kell merüljön a rosszindulatú daganat gyanúja, és ki kell vizsgálnunk a pácienst.

vastagbélrák tünetei hasi diszkomfort
A vastagbélrák tünetei között lehet a hasi diszkomfort

Fontos, hogy a fent említett tünetek nem kizárólagosan a vastagbélrákra jellemzőek, más betegségek is okozhatják, és nem mind rosszindulatú. Ha bármelyik tünetet észleli magán, forduljon minél hamarabb orvoshoz!

VASTAGBÉLRÁK KIMUTATÁSA VÉRBŐL

A vastagbélrák vérből is kimutatható egy forradalmian új vizsgálat segítségével. IDE KATTITSON bővebb információkért. (hamarosan)

Orvosszakmai források

 • Egyetemi tanulmányaim, jegyzeteim
 • Kasler Miklós szerk: Az onkológia alapjai, Egyetemi tankönyv, Medicina Kiadó, 2. kiadás, 2018